7 manieren om minder te piekeren

7 manieren om minder te piekeren

Er is altijd wel iets waar je over kunt piekeren. Van je afvragen wat iemand van je vindt tot je druk maken of je de huur deze maand wel kunt betalen. Kun je niet stoppen met malen? Deze tips helpen om piekeren te verminderen.

1. Besef dat het leven onvoorspelbaar is

Piekeren is volgens Bart Verkuil, universitair docent klinische psychologie aan de Universiteit Leiden, een logische reactie op onzekerheid. In ieders leven gebeuren er dingen die je niet had kunnen voorzien en waar je geen invloed op hebt. Om jezelf te beschermen tegen deze onzekerheid, probeert je brein zich af te leiden en allerlei oplossingen voor problemen te bedenken. Hierdoor voel je (even) geen angst en lijkt het alsof je meer grip hebt. Beseffen dat het leven nou eenmaal onvoorspelbaar is en dat het oké is dat je dit moeilijk vindt, is de eerste stap om minder te piekeren.

2. Probeer het te accepteren

De één piekert meer dan de ander, maar het is een feit dat iedereen wel eens piekergedachten heeft. Is dat erg? Wel als het ervoor zorgt dat je niet meer goed functioneert in het het dagelijks leven. Door je te verzetten tegen deze gewoonte, is de kans alleen groter dat je nóg meer gaat malen. Probeer daarom terugkerende gedachten er te laten zijn, zonder er al te veel in mee te gaan. Het werkt eigenlijk net als tijdens een meditatie: steeds als je verzonken raakt in je (pieker)gedachten, probeer je dit op te merken en je aandacht weer te richten op hetgeen waarmee je bezig was. Waarschijnlijk lukt het niet meteen, maar oefening baart kunst.

3. Focus je op je lichaam

Ik heb eens gelezen dat je lichaam altijd in het hier en nu is. Zit je in je hoofd, dan maak je automatisch minder contact met je lichaam. Door je aandacht op je ademhaling of een andere plek in je lijf te richten, verdwijnen piekergedachten automatisch meer naar de achtergrond. Je bent dan als vanzelf meer in het moment aanwezig. Je kunt dit op ieder moment van de dag doen; als je achter bureau zit, boodschappen doet of in bed ligt. Vind je het moeilijk om contact te maken met je lichaam? Doe dan iets waar je je lichaam voor nodig hebt. Denk aan oefeningen in de sportschool, een paar yogahoudingen of een paar keer de trap op en neer lopen.

4. Wees bewust van de tijd

Soms is het nuttig om na te denken over de toekomst of het verleden. Het kan bijvoorbeeld veel stress schelen als je bedenkt wat je nog moet regelen voor je je volgende vakantie of kijkt hoe laat je trein precies vertrekt. Eindeloos nadenken over dingen die in de toekomst of het verleden liggen, helpt je alleen niet verder. Elk moment waarop je je zorgen maakt over iets wat is gebeurd of nog gaat komen, is eigenlijk verloren. In die tijd had je namelijk ook kunnen genieten van de stralende zon, de koffie die je dronk of het geluid van tjilpende vogels. Door bewust te zijn van deze kleine geluksmomenten, leer je piekeren zien als verloren tijd en kun je er sneller mee stoppen.

Meer tips om piekeren te verminderen:

  1. Schrijf piekergedachten op. Hierdoor zijn ze sneller uit je hoofd. Begin je toch weer met malen? Haal de lijst er dan bij en probeer je gedachten van een afstand te bekijken. Waarschijnlijk zie je dan in dat je niks opschiet met piekeren.
  2. Geef jezelf een piekerkwartier. Doe dit op een vast moment. Door er een tijdslimiet aan te hangen, ben je waarschijnlijk sneller klaar met peinzen dan je denkt.
  3. Fantaseer de goede kant op. Als je negatief kunt denken, lukt het je waarschijnlijk ook om positieve gedachten te hebben. Probeer daarom eens de goede kant op te fantaseren. Wat is het beste wat je kan overkomen?

Wied het onkruid uit je gedachten en laat het geluk groeien.

Maarten Berg

Beeld: Nadi Lindsay via Pexels.