Redenen waarom je je grenzen overgaat als hsp'er

3 redenen waarom je je grenzen overgaat

Grenzen stellen is een aandachtspunt voor veel HSP’s. Niet alleen op het werk, maar ook in het dagelijks leven. Als je te vaak je grenzen overgaat, krijg je te maken met overprikkeling: je zenuwstelsel is dusdanig belast, dat je prikkels niet meer kunt verwerken. Hoe kan het dat het zo moeilijk is om naar je behoeftes te luisteren?

1. Je denkt te veel aan anderen

Eén van de talenten van hooggevoelige personen is dat ze empathisch zijn. Je kunt je goed in anderen verplaatsen. Oftewel: je hebt een groot inlevingsvermogen. Hierdoor voel je feilloos aan wat iemand nodig heeft. Maar als iets je talent is, is het meestal ook je valkuil. Doordat je zo op anderen bent afgestemd, raak je de verbinding met jezelf kwijt en denk je niet meer aan je eigen behoeftes.

Het kan ook zijn dat je het anderen graag naar de zin maakt, omdat je hen niet teleur wilt stellen. Je wringt je daardoor in allerlei bochten, zodat de kans dat je iets ‘fout’ doet zo klein mogelijk is. Gaat het toch niet helemaal zoals de ander wil, dan voel je je schuldig. In zulke situaties is de grens tussen waar jij verantwoordelijk voor bent en wat bij de andere persoon hoort vervaagd. Grote kans dat je dan over je grenzen gaat.

2. Je bent bang buiten de boot te vallen

Veel HSP’s voelen zich ‘anders’. Terwijl collega’s met gemak na het werk nog een borrel drinken, heb jij halverwege de dag al genoeg prikkels gehad. Misschien besluit je toch mee te gaan, omdat je bang bent buiten de boot te vallen. Maar dit kan ten koste gaan van jezelf, waardoor je de volgende dag uitgeput in bed ligt. Hoewel het een natuurlijke reactie is om bij de groep te willen horen, kost niet luisteren naar je behoeftes nóg meer energie.

3. Je legt de lat te hoog

Niet alleen kun je druk van anderen voelen om je grenzen over te gaan, je kunt ook jezelf onder druk zetten door de lat hoog te leggen. Zeker als je last hebt van perfectionisme, kan het lastig zijn niet te veel van jezelf te verwachten. Het is heus niet erg als perfectie een belangrijke drijfveer voor je is, maar je kunt er ook in doorslaan. Het gaat dus om de juiste balans.

Beeld: George Milton via Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *