Podcast 'Mindful werken'

‘Hoe blijf je gemotiveerd op je werk in mindere tijden?’

Welkom bij een nieuwe aflevering van ‘Mindful werken’, dé podcast over werken in je eigen tempo. Mijn naam is Lisa Langenkamp en in deze podcast beantwoord ik in iedere aflevering een vraag over mindful werken. Ik deel praktische tips en ervaringen die mij hebben geholpen rust te vinden in een wereld waar de druk om te presteren steeds groter wordt en voldoende niet genoeg is.

De vraag die ik in deze aflevering beantwoord is:

Hoe blijf je gemotiveerd op je werk in mindere tijden?

Lysanne

Ik weet de details niet precies, maar we kennen allemaal wel momenten waarop het iets minder leuk is op je werk. Misschien heb je een nieuwe manager waar het eigenlijk niet zo mee klikt of heb je het gevoel in een sleur te zitten. Wat doe je dan? Er zijn verschillende manieren waarop je om kunt gaan met een minder prettige situatie.

1. Wees een beetje lief voor jezelf

Als ik dit zeg is je eerste reactie misschien: “Pff, wat soft” of “Wat bedoel je hier precies mee?”. Meestal hebben we de neiging om nóg harder te werken als iets niet gaat zoals gehoopt. We vinden bijvoorbeeld dat we nog steeds op de toppen van ons kunnen moeten presteren of “dan maar even moeten doorbijten”. Maar wat je eigenlijk in dit soort situaties nodig hebt, is een beetje mildheid. Mildheid voor het feit dat het nu gewoon even niet zo leuk is. Dat zeg ik dan ook weleens tegen mezelf: “Dit is een lastige situatie. Nu heb ik het moeilijk.” Je zou het ook nu kunnen doen. Zeg het maar, in gedachten of hardop.

Niet veel later volgt bij mij meestal een gevoel van opluchting, want ik geef ruimte aan wat er nu is. Ik stop mijn gevoelens niet weg en ga er niet tegenin, maar probeer ze te omarmen. Oftewel: ik beoefen mindfulness en zelfcompassie. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kunt het wel proberen. Hoe praat je nu, in deze moeilijke situatie, tegen jezelf? En zou je ook iets bemoedigends kunnen zeggen?

Om het nog praktischer te maken, zou je ook aan het volgende kunnen denken:

  • Neem een (halve) dag vrij om iets te doen waar je blij van wordt.
  • Schakel een vriend of vriendin in bij wie je je verhaal kunt doen.
  • Gun jezelf iets wat je normaal gesproken niet zo snel doet, bijvoorbeeld lekker broodje van de bakker of een warm bad.

Als je batterij gevuld is, is het veel makkelijker om je motivatie terug te vinden. Ik pak meestal ook mijn lijst met ‘energiegevers’ erbij om te kijken wat ik nog meer zou kunnen doen om mezelf weer te herpakken. Die lijst is een herinnering aan wat mij ook alweer blij maakt (dat vergeet je soms in mindere tijden). In de aflevering over hoe je kunt reflecteren op de werkdag, vertel ik hoe je precies op zo’n lijst met energiegevers en -nemers komt. Mocht je hier hulp bij kunnen gebruiken, dan raad ik je aan een kijkje te nemen op mijn website voor mijn cursus.

2. Bedenk wat je van deze situatie kunt leren

Op het moment zelf is het natuurlijk nooit leuk om in een mindere situatie te zitten, maar als ik terugkijk op mijn leven, heb ik er – hoe cliché ook – altijd wel iets van geleerd. Of het nu gaat om een contract dat niet werd verlengd of andere tegenslagen op het werk. Leuk was het niet, maar ik had hier niet gezeten als ik al het andere niet had meegemaakt. Vraag jezelf daarom af: ‘Wat kan ik van deze situatie leren?’ In plaats van in de slachtofferrol te stappen, neem je met behulp van deze vraag een actieve rol in het verhaal.

Vergeet niet dat mindere tijden vaak ook een mooie kans zijn om jezelf opnieuw uit te vinden. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Dit is een proces waar iedereen doorheen gaat en wat zich meestal vaker herhaalt in je loopbaan. Hoe bijzonder is het om te merken dat er misschien wel weer iets nieuws aan zit te komen? Nieuwsgierigheid is hierbij een behulpzame eigenschap.

3. Verdiep je in je ‘ikigai’

Misschien heb je er weleens van gehoord, maar een tijd geleden was het hip om aan de slag te gaan met je ‘ikigai’. Ikigai komt uit het Japans en bestaat uit twee verschillende woorden: ‘leven’ en ‘dat wat voor jou de moeite waard is’. Als je je ikigai hebt gevonden, weet je dus waar jij ’s ochtends je bed voor uitkomt. Door de volgende vragen te beantwoorden, kom je erachter wat dat voor jou betekent:

  1. Wat maakt je gelukkig? Waar word je blij van?
  2. Wat heeft de wereld nodig? Waar is behoefte aan?
  3. Waar kun je voor worden betaald?
  4. Waar ben je goed in?

In de ideale situatie vind je een onderwerp of activiteit die als een rode draad door je antwoorden heenlopen. Ik vind alleen het nadeel dat dit model de druk om een passie te vinden waar je je werk van kunt maken verhoogt. En als je andere afleveringen van mij hebt beluisterd, dan weet je dat ik niet zo’n fan ben van nóg meer druk leggen op werkgeluk. Juist die zoektocht maakt ongelukkig. Dus neem de vragen mee ter inspiratie, maar raak ook niet in paniek als je niet ‘jouw ding’ kunt vinden.

4. Realiseer je dat alles tijdelijk is

Als je leven er anders uitziet dan je zou willen, is het heel moeilijk om te bedenken dat het ooit een keer gaat veranderen. Wanneer dat gaat gebeuren, weet je niet. En wat er precies gaat veranderen is nog onzeker. Het enige waar je vanuit kunt gaan, is dat alles tijdelijk is. Ik herhaal: alles is tijdelijk, de leuke én minder leuke dingen. Kijk dus waar je wél invloed op hebt en probeer al het andere wat meer te laten gaan. Dit zeg ik nu wel makkelijk, maar weet dat ik daar ook echt geen ster in ben; ik ben niet voor niets mindfulnesstrainer geworden.

Als afsluiter wil ik een mooie, Aziatische parabel voorlezen. Het is een iets langer verhaal, maar blijf hangen, want dit wil je niet missen:

Er was eens een arme, oude man wiens enige bezit een schitterende schimmel was.

Al jarenlang hadden de mensen uit het dorp tegen hem gezegd het paard te verkopen, omdat het een hoop geld op zou brengen en hij verder geen cent had om uit te geven. “Het paard is een deel van mijn familie, en je familie verkoop je niet”, was steevast zijn antwoord.

Op een nacht verdween het paard uit zijn stal en de mensen zeiden: “Zie je nou wel oude, dan had je maar niet zo dom moeten zijn en het beest moeten verkopen. Nu heb je helemaal niks meer. Een groter ongeluk had je niet kunnen overkomen.”

Maar de oude man zei: “Wie weet of het een geluk is of een ongeluk. Het enige dat ik weet is dat het paard weg is. Maar of het een ongeluk is? Wie kan er verder kijken dan zijn neus lang is?”

Een aantal weken later kwam het paard op een nacht met twaalf andere, wilde paarden terug naar de stal. Blijkbaar was het losgebroken om zijn soortgenoten te zoeken en had het uiteindelijk de weg naar zijn baas teruggevonden. De mensen uit het dorp zeiden: “Ouwe, je had volkomen gelijk. Het was helemaal geen ongeluk maar juist een geluk dat het beest er vandoor ging, want nu ben je een vermogend man.”

Maar de oude antwoordde: “Wie weet of het een geluk of een ongeluk is. Het enige dat ik weet is dat het dier met twaalf andere paarden is teruggekomen. Maar of het geluk of ongeluk is…?”

In de volgende dagen en weken probeerde de zoon van de oude man de wilde paarden te temmen en viel daarbij van een woeste hengst. Beide benen werden verbrijzeld. De mensen uit het dorp zeiden: “Ouwe, zo’n geluk was het nou inderdaad ook weer niet dat je paard met die andere is teruggekomen. Je had helemaal gelijk, want nu is je zoon invalide en een groter ongeluk kon je haast niet overkomen.”

De oude man verzuchtte: “Wanneer houden jullie nou eindelijk eens op met te doen alsof je vandaag weet hoe morgen zal zijn? Het enige dat ik weet is dat mij vandaag een ongeluk is overkomen, maar meer weet ik niet.”

Een paar maanden later brak er oorlog uit in het land. Alle gezonde jonge mannen van het dorp moesten in het leger dienen en werden naar het front gestuurd. Geen één keerde levend in het dorp terug.

En de mensen uit het dorp zeiden…

Boekentips:

Heb jij ook een vraag op werkgebied? Stuur me een bericht en wie weet maak ik er een podcast van!

Ik doe mijn best om waardevolle content te maken. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor zonder dat je extra hoeft te betalen. Dankjewel voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *