Veelgestelde vragen over mediteren

Veelgestelde vragen over mediteren

Als je net begint met mediteren, vraag je je misschien af of je het ‘goed’ doet. Ook kun je al na één minuut pijn of ongemak ervaren. Hoe ga je hiermee om? In dit artikel geef ik antwoord op veelgestelde vragen.

1. Hoe lang moet je mediteren?

Nieuwe gewoontes aanleren, zoals elke dag mediteren, kost tijd. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en begin met een paar minuten mediteren per dag. Het belangrijkste is dat je doet wat bij jou past. Is mediteren in de ochtend een te grote opgave voor je, kijk dan of je het in de lunchpauze kunt doen of voordat je naar bed gaat. Bouw het aantal minuten langzaam op totdat je misschien wel tien of twintig minuten achter elkaar mediteert. Het gaat er niet om dat je een record haalt; elke minuut dat je mediteert is mooi meegenomen. Maar als je echt het effect ervan wil ervaren, dan raad ik je wel aan in elk geval elke dag even te gaan zitten.

2. Ik zit liever niet in de lotushouding. Welke houding kun je nog meer aannemen?

Bij mediteren hebben mensen vaak het beeld van iemand die keurig op een meditatiekussen in de lotushouding (met je voeten op je knieën) zit. Het is een mooi gezicht, maar hoe je erbij zit is uiteindelijk niet waar mediteren om draait. De houding die je aanneemt moet je helpen alert te blijven, maar welke houding je kiest, is aan jou. Dit kan betekenen dat je in kleermakerszit gaat zitten, er een stoel bij pakt of liever met je onderbenen en knieën op de grond op je meditatiekussen gaat zitten (mijn favoriete houding). Door verschillende houdingen uit te proberen, kom je er vanzelf achter wat jij prettig vindt. Zorg er in elk geval voor dat je ontspannen rechtop zit.

3. Wat moet je doen als je pijn hebt of ongemak hebt? Mag ik dan bewegen?

Als je langere tijd in dezelfde houding zit, kan het zijn dat je niet meer lekker zit, kriebel krijgt of ergens pijn voelt. Meestal zijn we geneigd hier meteen op te reageren; je beweegt of krabt jezelf om het vervelende gevoel weg te krijgen. Pijn en ongemak kun je ook als oefening zien: wat gebeurt er als je je reactie uitstelt? En alleen observeert wat er gebeurt? Wordt het gevoel intenser of misschien verdwijnt het langzaam? Tegelijkertijd is het ook niet de bedoeling dat je jezelf kwelt, dus het is geen ramp als je een beetje beweegt. Als je het doet, doe het dan in elk geval bewust en met aandacht.

4. Waarom lukt het me niet om nergens aan te denken?

De eerste gedachte die mensen meestal bij mediteren hebben, is dat je nergens aan hoort te denken. Deze gedachte mag je meteen laten varen. Het is heel normaal om te denken en dat zal ook altijd zo blijven. De kunst is alleen met afstand naar je gedachten te kijken en te realiseren dat je er niet altijd iets mee hoeft te doen. Denk je bijvoorbeeld aan een afspraak die je volgende week hebt, dan benoem je het door in je hoofd het woord ’toekomst’ of ‘plannen’ te zeggen. Vervolgens richt je je aandacht weer op je adem. Het kan dan nog steeds voorkomen dat er momenten zijn van stilte, maar dit is dan eerder een bijkomend effect van de meditatie.

5. Is mediteren met een app hetzelfde als gewoon mediteren?

Of je nu onderweg bent of nog in bed ligt, tegenwoordig zijn er allerlei apps die je helpen met mediteren waar je ook bent. Het is daardoor een stuk makkelijker om van mediteren een gewoonte te maken, maar niet alle geleide meditaties zijn hetzelfde. Zo zijn sommige fragmenten erop gericht zoveel mogelijk te ontspannen, terwijl dat niet het doel is van mediteren. Mijn advies is daarom: kies zorgvuldig de momenten uit waarop je wel van een app gebruik maakt en kijk of je dit kunt afwisselen met mediteren met een timer.

Beeld: Priscilla Du Preez via Unsplash.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *